Átviteli és elosztóhálózat

Információk

Átviteli és elosztóhálózat

Az erőművekben megtermelt villamos energiát biztonságos úton el kell juttatni az egyes fogyasztókhoz. Erre szolgálnak az úgy nevezett átviteli- és elosztó hálózatok, melyek az áram útját kijelölve biztonságosan és gazdaságon juttatják el a megtermelt villamos energiát a fogyasztókhoz.


Az erőművekben megtermelt energia az “átlagos” fogyasztóknak nem megfelelő formában kerül az átviteli- és elosztó hálózatokra, így ezek “fogyasztói formára történő átalakításáért” az alállomások felelnek. A végfelhasználói fogyasztásra alkalmas villamos energiát a 0,4 kV-os (kis)feszültségű elosztó hálózatok juttatják el a fogyasztói végpontokhoz.

Szabadvezetékek és földkábelek nyomvonalainak engedélyeztetése 

Rendeltetésüktől és feszültségszintjüktől függően megkülönböztetünk átviteli-, valamint elosztó hálózati szabadvezetéki és földkábeles nyomvonalakat. Az átviteli hálózat feladata az erőművekben megtermelt energiát eljuttatni a fogyasztói csomópontokhoz (pl. városok), míg az elosztó hálózat felel a villamos energia fogyasztókhoz történő eljuttatásáért.

Alállomás

Az alállomások különböző feszültségszintű hálózatok összeköttetését végzik. Az átviteli hálózat alállomásai Magyarországon jellemzően a városokon kívül külterületen, míg az elosztóhálózat alállomásai belterületen, a fogyasztókhoz közel helyezkednek el.

Miben tudunk segíteni?

Átviteli és elosztó hálózati szolgáltatásaink

  • Beruházás előkészítői műszaki tanulmányok készítése (megvalósíthatósági tanulmány készítése)

  • Nyomvonal-kijelölő földmérési munkák elvégzése

  • Átviteli-, vagy elosztó hálózati nyomvonal tervezése

  • Átviteli-, vagy elosztó hálózati nyomvonal hatósági engedélyeztetése

  • Távvezetéki nyomvonal földhivatali záradékoltatása

  • Környezetvédelmi hatástanulmány készítése

  • Alállomások tervezése

  • Alállomások létesítésének hatósági engedélyeztetése

Kapcsolat

A küldés gombra kattintva megjelenik az adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató, amelyet az oldal alján el kell fogadnia az űrlap elküldéséhez.