2017. május 17.

Fejlesztések a megújuló energiaforrások területén

Májusban a világ több pontján is komoly beruházások indultak el a napenergia hatékonyabb felhasználása érdekében

 

 

Ausztrália déli részén kezdték el építeni azt a napelem parkot, amely az egyik legnagyobb lesz a világon. A beruházás értéke egymilliárd dollár körül mozog, 3,4 millió napelemtábla és 1,1 millió akkumulátor kerül beépítésre a napelem erőműbe, amelyek összesen 330 megawattnyi villamos energiát képesek termelni és 100 megawattot tudnak majd tárolni.

 

 

Fejlesztések a megújuló energiaforrások területén

Kína is bővíti megújuló energiaforrásait. A beruházások következtében létesítményei kapacitásának teljesítőképessége 7,21 GW-al 85 GW-ra nőtt. A fejlesztések többsége közép- és kelet Kínában valósul meg. 

Ezekkel párhuzamosan Amerika sem tétlenkedik, ugyanis Mexikóban a kontinens legnagyobb napelem parkját kezdte el építeni az Enel Green Power. 754 megawatt névleges kapacitást építenek ki két ütemben, a termelést 2018 második felében kezdik el. Az új létesítmények a várakozások szerint évente mintegy 1700 gigawattóra villamos energiát állítanak majd elő. A megújuló energia beruházásnak köszönhetően éves szinten csaknem 780 ezer tonnával csökken majd a szén-dioxid kibocsátás. 

A SolarCity is fejlesztéseket tervez. Egy projektjük során egy teljes sziget energiaszükségletét próbálják napelemekkel előállítani. A Tesla érdekeltségeihez tartozó vállalat 55 ezer panelt telepít a Hawaii-szigetekhez tartozó Kauai szigetére. A 13 MW kapacitású napelem park mellé, 272 darab ipari akkumulátort is létesítenek hogy a nappal megtermelt áram éjjel se vesszen kárba. A cég korábban már Amerikai Szamoa egyik szigetének energiaszükségletét is csaknem teljes mértékben a Tesla napelemei és akkumulátorai biztosítják. 

A Kauara telepített parkról egy légifelvétel is készült. 

 Forrás: Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal

Kapcsolat

A küldés gombra kattintva megjelenik az adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató, amelyet az oldal alján el kell fogadnia az űrlap elküldéséhez.