2022. január 27.

Megújuló energia-termelés rövid távú előrejelzése és vezérlése projekt

Megújuló energia-termelés rövid távú előrejelzése és vezérlése projekt
  • Kedvezményezett neve: Green Team Mérnöki Kft.
  • Projekt címe: Megújuló energia-termelés rövid távú előrejelzése és vezérlése
  • Szerződött projekt összköltség: 367 454 040,- Ft
  • Szerződött támogatási összeg: 246 629 360,- Ft
  • A támogatás mértéke: 67,12%
  • A projekt tartalma: A villamos energia, mint alapinfrastruktúra olyan szolgáltatókon és terjesztőkön alapuló, önmagában is kritikus terület, aminek sérülése, leállása több infrastruktúra működésére blokkoló hatást gyakorol. Az ágazatok közötti függőségen túl a szektor nemzetközi kapcsolódásai az informatikai és telekommunikációs hálózatokon keresztül további ún. "kiberbiztonsági" kérdéseket is felvet.

Magyarország új nemzetbiztonsági stratégiája éppen ezért kiemelten kezeli ennek problémáit. A projektben lefektettet működési modellnek, kifejlesztett mérő- és elemzőeszköznek és informatikai megoldásnak köszönhetően a hazai és nemzetközi villamosenergia rendszerek BIZTONSÁGOS ELOSZTÁSA, a TARTALÉK ALTERNATÍV ENERGIÁK HÁLÓZATBA ÉPÍTÉSÉVEL PEDIG ELLÁTOTTSÁGA mellett olyan szolgáltatás valósul meg, amely BIZTONSÁGOT JELENT A "KIBER" TÁMADÁSOK ELLEN, továbbá KIEGYENSÚLYOZOTTÁ TESZI az IT támogatott energiaelosztás rendelkezésre állását a fogyasztók és más piaci szereplők részére. Az elsődleges célpiacnak számító kelet és nyugat európai országokban nagy számban található kihasználatlan energetikai kapacitás – elsősorban áruházak, szerver farmok backup generátorai. A megfelelő prioritások megtartása melletti energetikai kihasználhatóság, a felhasználáshoz szükséges szabványt teremtő infrastruktúra kialakítása csak akkor valósulhat meg, ha a kialakított informatikai rendszer országokon átívelő megoldást képes nyújtani a vezérlésben, elosztásban, üzemeltetés támogatásában. A kifejlesztett rendszer felhőben, a fizikai termelő, fogyasztó eszközök virtualizációjával valósul meg. A PROJEKT ÚJDONSÁGTARTALMA, HOGY EGYEDILEG KIALAKÍTOTT IDŐJÁRÁSI ELŐREJELZÉSI MODELLEL – az alternatív energiaforrások közül még a vízenergiai is, igaz kismértékben, de alapvetően időjárásfüggő - KUTATJUK AZ ALTERNATÍV ENERGIAFELHASZNÁLÁS VILLAMOSENERGIA HÁLÓZATBA TÖRTÉNŐ BECSATLAKOZTATHATÓSÁGÁNAK ÉS ÚJRAELOSZTÁSÁNAK LEHETŐSÉGEIT. A kutatás egy háromszintű modellre épít, melynek keretében a hagyományos termelés előrejelzését alapvetően napos időszakokra, a szabályozási előrejelzést pedig negyedórás időszakokra végezzük el, míg az elérhető legpontosabb előrejelzéssel – rövid, perces időszakok – a pontos termelés előrejelzésével a hálózat kiegyenlítettségét növeljük. Képelemzési algoritmusokat dolgozunk ki az EUMETSAT által szolgáltatott műholdfelvételek alapján történő időjárás előrejelzésre, valamint gépi intelligencián alapuló algoritmust dolgozunk ki az előrejelzések finomítására. A kutatási eredmények ismeretében piacképes intelligens mérő- és elemző rendszert fejlesztünk ki, amit integrálunk az informatikai rendszerbe.

A lefektetett módszertan alapján TÁVOLI VEZÉRELHETŐSÉGRE kínálunk modulárisan bővíthető, egyedileg fejlesztett olyan informatikai megoldást, AMI A TARTALÉKOLT ENERGETIKAI KAPACITÁST MEGFELELŐ KONTROLL BETARTÁSÁVAL, A JELENLEG IS HASZNÁLT ENERGETIKAI RENDSZERBE INTEGRÁLJA.

A rendelkezésre álló, de nem kihasznált energetikai kapacitást a felhasználási  igény felmerülésekor, az adott időpillanatban az energetikai  rendszerbe történő táplálásával  az egyéb környezetet jobban terhelő, drágábban megszerezhető gázüzemű szabályozó energiatermelési kapacitás igénybevételének csökkentésével anyagi és környezetvédelmi előnyhöz jutunk a nemzetközi energetikai szereplők piacán.

A projekt kutatási alapját a korábbi energetikai és egyéb kritikus infrastruktúrák védelmét, fejlesztését (virtualizációs kísérletek) vizsgáló hazai és nemzetközi tanulmányok, kutatási eredmények adják, az alternatív energiafelhasználás területén folyamatosan zajló nemzetközi fejlesztési eredményeket is figyelembe vesszük a projekt megvalósítása során. Az új mérőműszer kifejlesztéséhez szükséges szimulációs kísérletekre még nem került sor korábban.

A projekt tervezett befejezése: 2024.05.31.

  • A projekt azonosító száma: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00091

Kapcsolat

A küldés gombra kattintva megjelenik az adatvédelmi és adatkezelési tájékoztató, amelyet az oldal alján el kell fogadnia az űrlap elküldéséhez.